Hur stora värden försvinner om vi byter namn? Och tänk om kunderna försvinner?
Namnbyten leder till diskussioner. Men även om namnet är en del av företagets själ kan det finnas skäl att byta namn. Det är inte bara relevant vid uppköp och fusioner utan också för att nå nya och fler kunder. Ett namnbyte kan vara motiverat vid ett nytt affärsfokus eller för att vitalisera en organisation.
Självklart kostar det att byta namn. En ny grafiskt profil ska implementeras och kommuniceras – både internt och externt. Men det går att genomföra namnbyten utan att kunderna försvinner.
Alla gillade Esso: Norska Statoil köpte Essos svenska bensinstationer 1985. Olyckskorpar kraxade. Slopa ett omtyckt varumärke som Esso med sin tagline "En tiger i tanken" och byta namn till Statoil.
Legendariska Landor gjorde den grafiska profilen för Statoil. På bara två månader var Essos alla gamla mackar ombyggda och omprofilerade. Vem saknade Esso? Och Svenska Statoil började ta marknadsandelar.
Lernia hette tidigare AMU-gruppen.
Eon hette Sydkraft.
Swedbank hette Föreningssparbanken som tidigare hette Sparbanken och Föreningsbanken.
Saidac Communication rekommenderade Danica Fondförsäkring att byta namn till Danica Pension. Ett namn som bättre beskriver erbjudandet och är enklare att kommunicera. Saidac Communication inledde med att göra en undersökning som visade att ytterst få kände till begreppet fondförsäkring. Namnbytet genomfördes utan att några kunder undrade eller försvann.
Samhall borde fundera på att byta namn. Namnet är en belastning, främst för personalen. Den statligt finansierade verksamheten finns just för personalen, människor som behöver stöd och support för att komma ut i arbetslivet.