You are here:
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Måndag, 27 Maj 2024
Search

Saidac Communication - Rådgivning, föreläsning och workshop om varumärke

När företagskulturen är viktigare än lönen

Ekonomer behövs i alla typer av företag och branscher, och för nya ekonomer i Sverige finns det många alternativ.

Vad är det som lockar mest:
Hög lön?
Bonusprogram och rörliga ersättningar?
Elegant kontor med designmöbler?
En 
fin titel? 
Representationskonto? 

Nej, de flesta ekonomerna i Sverige söker något annat.

H&M rankas i topp som arbetsgivare. Före ledande finansbolag, banker, revisionsbyråer och ikoniska konsultbolag som Boston Consulting Group och McKinsey.
Dessutom, när medarbetarna själva får ge betyg på sin arbetsgivare anses H&M vara Sveriges bästa arbetsgivare, enligt Universums undersökning 2014 för employer branding.
Vad är det då som förklarar H&Ms attraktion? H&M erbjuder inte stora löner och förmåner men en stor företagskultur – och det är nyckeln.

Vad människor söker.
Varför är då en företagskultur så attraktiv? Generellt sett gillar inte människor otydlighet och osäkerhet. Man vill veta vad som gäller. H&M har en etablerad företagskultur med gemensamma normer och värderingar. Detta kombinerat med en tydlig och mycket väl fungerande affärsidé: Mode och kvalitet till bästa pris. Arbetar man på H&M arbetar man också i den riktningen, inget vacklande i strategin. Detta innebär trygghet vilket är efterfrågat av många.

När Saidac Communication intervjuade ett antal av H&Ms ekonomer om varför de inte valt ett mer välbetalt ekonomjobb blev svaret:
”Visst, vi har ingen tjusig titel på våra visitkort. Vi drivs av affären; att räkna på varje del av produktionen och distributionen. Att optimera, effektivisera, mäta och jämföra försäljningen ur olika aspekter. Det finns helt klart ett attraktivt tävlingsmoment.”

Medarbetarskap och det egna ansvaret stimulerar också. H&Ms företagskultur innebär att du är en del av ett vinnande lag.  Ett svenskt företag med i dagsläget cirka  3 400 butiker (det öppnas en ny butik i veckan) runt om i världen, och som inte kommer att nöja sig med det. Att få vara med och styra modevärlden från Drottninggatan i Stockholm. Vanliga tjejer och killar som brinner för att göra affärer men som inte behöver en fin titel på visitkortet. För de som arbetar på H&M har värdegrunden ett reellt värde,

På Interbrands senaste ranking hösten 2014 över världens 100 mest värdefulla varumärken, kommer H&Ms varumärke på 21:a plats – före Nike.

SC4

 

 


BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable